Bebek Ve Çocuklarda İşitme Cihazları

İşitme kayıplı bebek ve çocuklarda  işitme cihazı

Hafîf ve orta derecede işitme kaybı bulunan çocuklar bile, işitme kayıpları nedeni ile sınıftaki ve diğer ortamlardaki konuşmaların tümünü takip etmedikleri için başarısız duruma düşerler.
İşitme kaybının tipi ve derecesi belirlenen işitme kayıplı çocuğa, ilaç ve cerrahi  ile tedavi imkanı yoksa uygun işitme cihazı adaptasyonu yapılmalıdır. Çocuklarda işitme cihazı kullanma ihtiyacı işitme kaybı belirlendiği anda  ortaya çıkar.Hafif ve orta derecede kaybı olan çocuklar uygun bir işitme cihazı kullanmaya başladıktan sonra, işitme cihazı sayesinde konuşma seslerini eksiksiz duyma ve takip etme becerisi kazanırlar. 

 

Testler ve değerlendirmeler sonucu her iki kulağında da kalıcı işitme kaybı tespit edilmişse işitme kaybının tipi ve derecesine göre uzman odyolog tarafından işitme cihazı denemesi yapılır, işitme cihazı belirlenir.Çocuğun işitme ve konuşma gelişimi açısından sesi  olabildiğince erkence duyması çok önemlidir. Bu nedenle cihaz tanı konulunca hemen  verilmeli ve kullanılmaya başlanmalıdır. Cihaz kullanacak çocuğun işitme takibi, cihazlarının ayarları ve kalıpları oluşabilecek sorunlar açısından sık olarak KBB ve odyoloji merkezinde yapılmalıdır.
 

İşitme kayıplı çocuklarda özel eğitim

İşitme  cihazları  mevcut  işitme kaybının  göre   belirlenen ses yükseltici cihazlardır. Sesi yükseltme dışında konuşmanın anlaşılırlığını artırma gibi bir fonksiyonları yoktur. ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan çocuklar işitme cihazı kullansalar da bütün konuşma seslerini duyma imkanına sahip değillerdir. Bu nedenle sadece işitme cihazı kullanımı bu çocukların konuşmayı anlama ve ifade etme becerilerinin gelişimi için yeterli değildir. Bu nedenle  lisan gelişimine, özellikle konuşma yeteneğine yardımcı olunabilmesi için bu tür çocukların kesinlikle cihaz ile birlikte özel eğitime de ihtiyacı vardır.
Bu nedenle işitme cihazı kullanmaya başlayan çocuk,dil ve konuşma gelişiminin desteklenmesi için cihaz kullanımı ile birlikte mümkün olan en erken dönemde işitme kaybının tipi ve derecesine göre seçilecek bir özel eğitim programına dahil edilmelidir.
 

İşitme kayıplı bebek ve çocuklarda biyonik kulak

Çok ileri derecede işitme kaybı tespit edilen çocuklarda  işitme cihazıyla bir süre bebeğin işitsel gelişiminin takip edilmesi sonrasında gerekiyorsa aileye “koklear implant” (biyonik kulak) ameliyatı önerilebilir. Takip edilen hastanede koklear implant ameliyatı yapılıyorsa hastanenin sağlık kurulunda aileye de detaylı bilgi verilerek koklear implant kararı alınır. Ameliyat takip edilen hastanede yapılmıyorsa aile koklear implant hakkında bilgilendirilerek ve ameliyat yapılan hastaneye yönlendirir.

Diğer yazılar

x
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak ve trafiği izlemek için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız. Tamam